Lastig portret

Anita de Vries met Lucio
olieverf op canvas
30 x 40 cm

Nadat ik de schilderskist gewonnen had met mijn portret van Annechien Steenhuizen ben ik begonnen met een portret in olieverf. Tot nu toe werkte ik met acrylverf wanneer ik een figuratief en goed lijkend schilderij maakte en die techniek beheers ik inmiddels aardig.

Met olieverf heb ik ooit een les of twee gevolgd in een krappe huiskamer tussen een aantal andere schilders waarbij de leraren de aandacht zo moesten verdelen dat er geen duidelijke instructie werd gegeven. De volgorde van het mengen van verf met een medium werd door elkaar gehaald, de schets met rood potlood bleef zichtbaar en na de twee proeflessen hield ik ermee op. Het duurde nog weken voordat het canvas droog was. Niets voor mij.

Nu ik het Project Rembrandt heb gevolgd en mij ook aangemeld heb voor de sequel vind ik dat ik me moet scholen in het werken met olieverf. Wat is er nu mooier dan dit te kunnen doen met de gewonnen schilderskist?

Begin april startte ik dus met het lastige portret in olieverf. Het portret is voor een bevriende kunstenares in glas-in-loodtechniek. We hebben het al jaren over een uitwisseling van onze ambachten en ik heb al eens een glas in koperfolie werkje bij haar gemaakt, maar ze wilde graag een portret van zichzelf en heeft ons al een paar mooie glas-in-loodramen cadeau gedaan. Het werd dus wel eens tijd om haar een mooi schilderij te geven en omdat dit een eerste oefening werd kan ik het ook naar mijn onderneming toe verantwoorden.

Wat heb ik geworsteld met deze nieuwe techniek. Ik kan je vertellen; we zijn nog steeds geen vrienden, maar ik ben uiteindelijk wel tevreden met het resultaat. Anders was ik ook gewoon door blijven ploeteren tot ik het wel was want een portret moet echt het karakter weergeven van de persoon in kwestie en het moet ook lijken.

Ik ben natuurlijk nog lang niet uitgeoefend met de olieverf. Het begin is er. Zelfs met andere technieken blijf ik elke keer opnieuw dingen leren en ontwikkelen. Dat is ook wat me zo gelukkig maakt bij dit werk. Mijn volgende grote uitdaging zit al een tijdje in mijn hoofd en ik heb ook al een paar mensen verteld erover. Dit gaat een flink project worden en ik denk dat ik dit weer met acrylverf ga aanpakken al wil ik ook blijven oefenen met olieverf.

We gaan het zien. Meestal werk ik aan een schilderij tegelijk maar deze keer wordt het eens tijd om naast mijn grote project ook ander werk te produceren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.