Wachten bestaat niet 7-2-2018

English version below

Ondanks dat we zo’n lange adem moeten hebben voor we in ons Chateau kunnen is het een groot plezier om nu al hier in het mooie Frankrijk te zijn.

De eerste vier maanden in Penvenan, 700 meter van de dichtsbijzijnde baai waar we uren hebben gewandeld en de seizoenen hebben zien veranderen van de zomer via de nazomer en herfst tot een paar dagen winter. Nu we in de Sarthe zijn is het wederom erg fijn om een maand te leven op het domein van een lieflijk kasteel en zijn gastvrije eigenaar en vriend.

Op oudjaarsavond werden we uitgenodigd mee te gaan naar vrienden om daar een heerlijk avondmaal te delen met meerdere gangen van het allerlekkerste zelfgemaakte eten. Het is fantastisch als je zo warm wordt onthaald en een avond lang ondergedompeld wordt in de taal en de gewoonten van mensen die ons niet eens kenden. Langzaam maar zeker ga ik de taal een beetje beter spreken door dit soort avonden.

Ook hier is de omgeving prachtig. De stadjes en dorpjes zijn meestal erg oud en mooi maar wat we ook steeds meer zien zijn oude huizen die te koop staan en steeds minder mensen die ze kopen. Hoe gaan ze daarmee om in Frankrijk? Vraag ik me af. Al die leegstaande oude schooltjes, kastelen, gemeentehuizen en ook winkels staan steeds vaker leeg. Wat gaat ermee gebeuren wanneer niemand erin wil leven en werken? Ik denk dat Frankrijk over twintig jaar meerdere spookstadjes en dorpjes kent.

Veel rijke Parijzenaars hebben een tweede huis in Bretagne of ergens anders dichtbij zee. Deze huizen staan het grootste gedeelte van de tijd leeg. Sommige van deze huizen worden verhuurd wanneer de eigenaren er zelf niet in verblijven, maar in het midden en laagseizoen is het lastig huurders te vinden. Je kan maar beter twee keer nadenken voordat je een tweede huis koopt om het te verhuren tenzij je het je kan veroorloven dat het het hele jaar leegstaat. Iedereen lijkt te houden van het leven in de natuur of op het kalme platteland, maar niemand wil er permanent wonen.

Misschien gaat dit nog veranderen wanneer meer mensen kunnen gaan werken vanuit huis.

In het Frankrijk buiten de steden wordt er hard gewerkt aan een betere internetverbinding. Het is nog steeds lastig om overal verbinding te krijgen.

Hoe deden wij dat eigenlijk?

In Penvenan gebruikten wij onze mobiele telefoons als hotspot om verbinding te krijgen op de laptop. Als het regende of er hing een bui ergens tussen twee zendmasten dan hadden we geen bereik. Gelukkig werkte de telefoonverbinding meestal wel.

In de hofboerderij waar we nu verblijven hebben we een kabel verbonden aan onze laptop en gebruiken we deze als hotspot voor onze mobiele telefoons. Wanneer we willen bellen moeten we buiten de hof lopen of rijden om verbinding te krijgen met het telefoonnetwerk. Toen we op ditzelfde domein in de oude watermolen zaten hadden we helemaal geen bereik, maar toen waren we op vakantie en dan is het best prettig om tijdelijk onbereikbaar te zijn.

Een digitale detox komt slecht uit nu we in afwachting zijn van een telefoontje van de makelaar of notaris en dagelijks een blog schrijven.

Dus, dank het universum voor digitale connectie.

Waiting does not exist. 7-2-2018

Despite the long time we have to wait until the Chateau becomes our own it is nothing but a pleasure being already in this beautiful country.

The first four months in Penvénan, 700m from the nearest bay where we have walked many hours seeing the seasons change from summer to Indian summer, autumn and also a few days of winter. Now being in the Sarthe it is again very nice to live for a month and a half near a beautiful castle and having friends around to share lovely moments with.

At new years eve we were invited to join our host to a small party, a late evening diner where we were welcomed again very warmly by people who did not know us.

It is a wonderful feeling to meet other people and learn to speak the language a little better everyday. Also the villages and towns are mostly really ancient and beautiful. What we also see more and more are old houses for sale and less and less people who buy them. How are they going to cope with all these empty houses and old buildings like castles, schools, town halls and even many shops being empty? What will happen if no one is going to live and work in those buildings again? I guess France will have ghost towns everywhere in about ten to twenty years from now.

A lot of wealthy Parisians have their second home in Brittany or near other parts of the coast in France. These houses are also empty most of the time. Some do rent them out for the weeks they are not there themselves, but in low season it’s hard to get tenants. You might as well think twice before getting a second home unless you can afford to have it being empty all year round. Everyone loves to live in the countryside, being outside all day and enjoy having nature around them but no one seems to want to live it permanently these days.

 Maybe it all changes when more and more people can work from home.

In France they are now connecting every little town and village with glass fiber cable so internet speeds are more up to date. It is still hard to have a good connection or network when you are in the countryside so that might help.

What did we do to have connection?

In Penvénan we had our mobile phones connecting to some network and used them as mobile hot spot to connect our laptop. When the weather somewhere between some poles was bad we could not connect the mobile hot spot to our laptop. Sometimes even our phones were completely cut off from internet but using the phone was still possible.

Where we stay now we have a cable connected to our laptop and use the laptop as a mobile hot spot to have also connection with our mobile phones. Within the court we cannot make calls. To call someone we need to walk or drive outside the court far enough to get some connection. When we rented the old watermill in 2016 on this property we had no internet connection at all and sometimes also no phone network, but then we were on a holiday and it is kind of nice to be cut off from the world a bit.

A digital detox is not really possible when you must stay in contact with real estate agents, notaries and filling a blog on a daily basis.

So thank the universe for digital connection.

Port Blanc Bay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.