Elke dag een schilderij/tekening

  • Elke dag een schilderij maken.
  • Elke dag een foto delen.
  • Elke dag een tekst.

Kan dat? Hoe dan? En waarom? Waarom niet ‘Elke week’? Dat is ook al een uitdaging. Maar ik snap wel dat elke dag een ander soort uitdaging is dan ‘elke week’ of ‘elke maand’. Het is net als op de manier waarop ik in dit boek schrijf. Steeds een bladzijde terug vanaf het einde en daardoor moet je je punt maken in die twee bladzijden of je moet het stuk vervolgen op de bladzijden ervoor. Misschien werken mensen die series schrijven ook wel zo. Van het eind naar het begin of van het geheel naar de delen.

Als ik het schilderen ook zo bekijk dan werk ik gewoon elke dag een deel uit van het geheel van een week (thema) of een maand zelfs. En daarmee beantwoord ik meteen het ‘Hoe dan?’ En het ‘Kan dat?’ Ja. Natuurlijk kan dat. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Eigenlijk hangen de vragen ‘Kan dat?, Hoe dan? en Waarom?’ met elkaar samen. Juist het elke dag maken van een schilderij geeft een heel andere benadering aan het schilderen op zich. Het resultaat wordt veel minder belangrijk en zelfs ondergeschikt aan het feit dat er elke dag gewerkt wordt. Dit vergt een snelheid en trefzekerheid, maar ook een mentaliteit; een openheid naar hoe het gaat.

Dat ik elke dag een schilderij maak zorgt dat ik opnieuw leer hoe ik bepaalde streken steeds zet. Herhaling met steeds een andere uitkomst. Het zal een leerzaam proces zijn waar ik alleen maar enorm van kan groeien.

Alleen al daarom is deze uitdaging bijna noodzakelijk voor een kunstenaar die echt door wil breken. Al is het alleen maar in haar eigen leven.

Uit: mijn schrijfboek (een van de velen)

img_20190104_021901_5672269817064312327779.jpg
Tekening dag 51: Zelfportret als Tiener
photogrid_15466132778675887911254213319584.jpg
Dag 46 – 51 Elke dag een schilderij/tekening.

Voor een overzicht van alle schilderijen en tekeningen van deze uitdaging klik op:

Annemartimagine Instagram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.