Lang leve Rembrandt 17-2-2019

Deze zomer maakt iedereen kans om met zijn of haar kunstwerk geïnspireerd door Rembrandt Harmenszoon van Rijn in het Rijksmuseum te komen.

Ik doe mee met de wedstrijd en ben inmiddels bezig een portret te schilderen. Om een portret te maken in de stijl van Rembrandt wilde ik een persoon kiezen die bekend is bij het publiek en ook geliefd. Ik heb daar even over nagedacht en kwam tot de conclusie dat Eberhard van der Laan, de vorige burgemeester van Amsterdam, voor mij goed in het beeld past van een bekend en geliefd persoon. Dus nu ben ik begonnen om zijn portret te schilderen met acrylverf op canvas doek in het formaat 30 x 40 cm. De middelen zijn modern en anders dan Rembrandt gebruikte, maar ik ga proberen zijn stijl te benaderen.

Op internet heb ik diverse foto’s en filmpjes met Van der Laan bekeken en ik zocht specifiek naar een foto die zonder licentie nageschilderd mag worden. Volgens mij mag je elke foto naschilderen, want dan maak je er toch je eigen interpretatie van, maar ik vind het toch wat lastig aangezien ikzelf ook foto’s maak. Ik gebruik ook altijd mijn eigen foto’s, tenzij ik er zelf opsta en het geen selfie is, voor al mijn sociale media. Dat kan ook makkelijk met de enorme database die ik inmiddels bij elkaar heb geschoten.

Het schilderen van een goed lijkend portret is een klus die meerdere dagen tot weken duurt. Ik werk elke dag een of meer uren aan de details. Het is nog niet klaar, maar hieronder op de foto zie je dat ik al heel ver ben gekomen.

Proces portret Van der Laan

Ik moedig iedereen aan ook mee te doen met de wedstrijd. Hieronder vind je de linkjes naar de website en de veelgestelde vragen.

https://www.rijksmuseum.nl/nl/lang-leve-rembrandt

https://www.rijksmuseum.nl/nl/lang-leve-rembrandt/veelgestelde-vragen-en-voorwaarden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.