Project Rembrandt

http://Projectrembrandt.ntr.nl/anne-martine-van-buren/

Resultaat portret Annechien Steenhuizen

Vorige week, toen we van een lang weekend in de Sarthe terugkwamen waar we een paar dagen geen internetverbinding hadden, zag ik op instagram een portret van de presentatrice van Project Rembrandt; Annechien Steenhuizen. Het was geschilderd door iemand die ik volg en die al duizenden portretten heeft gemaakt van en voor anderen. Ik bewonder haar werk en vooral het gemak waarmee ze het lijkt te doen. Samen met haar man, die lijstenmaker is en ook heel creatief beeldend werk maakt, leven zij inmiddels hun droom.

Ze heet Carroline van Dijk en de link brengt je naar haar instagram galerij. https://instagram.com/carroline_van_dijk?utm_source=ig_profile_share&igshid=rj0l479ke19j

Ik ben meteen alle uitzendingen van deze leerzame en spannende serie gaan terugkijken op de site van de NTR nu dat eindelijk ook mogelijk is hier in Frankrijk. Op donderdagavond besloot ik toch ook maar een poging te gaan doen om het portret van Annechien Steenhuizen te schilderen voor de wedstrijd van Project Rembrandt.

Zondag 17 maart was de deadline, dus ik had drie dagen om het lastige portret, dat moeilijker is dan het lijkt, te schilderen. Laat ik maar klein beginnen, dacht ik, zoals het zelfportretje van Rembrandt in de masterclass door Iris Frederix gegeven. Ik heb haar lessen ter harte genomen.

Voor een goed lijkend portret neem ik meestal een maand de tijd. Maar ik heb nog helemaal niet zo vaak een portret geschilderd eigenlijk. Daar gaat dan binnenkort verandering in komen. Ik vind het geweldig leuk om te doen namelijk. Wanneer ik bezig ben een persoon te karakteriseren lijkt het wel of er een band met die persoon ontstaat. Je gaat iemand beter begrijpen en je gaat houden van elke specifieke karaktertrek in iemands gezicht. Dat heb ik wel eens eerder al ervaren toen ik het portret van mijn schoonvader maakte naar een foto van ver voor mijn tijd.

Goed. Terug naar Annechien. Ik heb het hele proces vastgelegd en heb behoorlijk gestoeid met de juiste verhoudingen. Maar het uiteindelijke resultaat is, vind ikzelf en veel anderen, erg goed geworden. Ik heb het levend gemaakt door de blik in haar ogen, de glans op haar huid en lippen. Ze is het geworden. Het heeft iets kwetsbaar en devoots zelfs. Mooi toepasselijk bij het thema in de stijl van Rembrandt.

Schets Annechien Steenhuizen

En nu op dinsdag 19 maart is er nog één dag waarop iedereen vijf sterren kan geven voor elk portret. Morgen is de laatste dag. Dus wil ik jullie vragen: “geef mijn portret vijf sterren” als je het gelukt vindt. Er zijn 1600 portretten ingezonden. Ik sta op de vierde bladzijde rechts net iets onder het midden op een mobiele telefoon gezien.

Hier komt de directe link naar mijn inzending nog een keer : http://Projectrembrandt.ntr.nl/anne-martine-van-buren/

Dank jullie wel voor je stem! 😍

Proces portret Annechien Steenhuizen

2 thoughts on “Project Rembrandt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.